1948-1949-1950 BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ İÇİN VATANDAŞLIK
Bulgaristan Cumhuriyeti Adalet ve Avrupa Uyumu Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Bakan Vasil Gotsev tarafından imzalanan LS-03-259 sayılı yönetmelik gereğince; 29 Mart 1948 – 22 Kasım 1950 tarihleri arasında Bulgaristan dışına yerleşen kişilerin “etnik kökenlerine bakılmaksızın” Bulgar vatandaşlıkları korunmaktadır. Bu kişilerin Bulgaristan Adalet Bakanlığına “vatandaşlık durumlarını sorgulamak için” başvuru yapmaları halinde kendilerine Bulgar vatandaşı olduklarını gösterir tasdik belgeleri düzenlenecektir.
Burda önemli olan ve dikkat edilmesi gereken nokta şudur; belirtilen tarihler “Bulgaristan dışına yerleşme tarihi” yani sınır kapısından geçiş tarihidir. Sınır kapısından geçiş tarihi muhacir kağıdından, tabiiyet beyannamesinden yada isim denklik belgesinden öğrenilebilir.
Günümüzde 1948 – 1950 tarihleri arasında göç eden kişilerin büyük kısmı vefat etmiştir. Ancak bu alt soylarının Bulgar vatandaşı olma haklarını etkilemez. Zira yönetmelikte de açıkça ifade edildiği üzere bu tarihlerde göç eden kişilerin “vatandaşlıkları korunmaktadır.” Bu kişiler Bulgaristan vatandaşlığını hiçbir zaman kaybetmemiş ve hep Bulgaristan vatandaşı olarak kayıtlarda yer almışlardır. Bu nedenle altsoyun 1948-1950 tarihleri arasında göç eden üst soyuna dayanarak vatandaşlık alması mümkündür.
1948-1949-1950 GÖÇMENLERİ ÇOK DAHA KOLAY VATANDAŞLIK ALIR.
En çok karşılaştığımız göçmenler 1951, 1969 ve 1970’lerde göç eden halihazırda vatandaşlığını kaybetmiş ve onu geri almak isteyen kişilerdir. Bu kişiler için yine “usulen” Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvurulur ve Bakanlıktan “vatandaş değildir” yazısı alınır. Ardından oturma izni için başvuru yapılır ve 3 yıllık oturma izni alınır. Kişi, üç yıl boyunca altı ayda bir Türkiye’den Bulgaristan’a giriş – çıkış yapar. Üçüncü yılda Sofya şehrinde Bakanlık’ta mülakata alınır ve mülakatı geçmesi halinde kendisine Bulgaristan Vatandaşlığı verilir.
1948 – 1949 ve 1950 göçmenlerinde ise “oturma izni alma” aşaması gerçekleşmediğinden bu kişiler diğerlerine göre 3 yıl daha hızlı vatandaş olmaktadır.
Konu hakkında detaylı bilgi için ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.