Genel olarak mevzuatımızda ortaklıktan çıkarma üç farklı durum için düzenlenmiştir. İlki, şirket ana sözleşmesinde belirtilen durumların gerçekleşmesi ile ortaklıktan çıkarma süreci başlatılır. Bu durumda, sözleşmede öngörülen şartların yerine gelmesi halinde, ortaklıktan çıkarma işlemi otomatik olarak gerçekleşir.
İkincisi, haklı sebeplerin varlığı halinde şirket tarafından açılan dava ile ortaklıktan çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda, ortaklardan biri, diğer ortakların işleyişe veya şirketin hedeflerine aykırı hareket ettiğini iddia ederek dava açabilir. Mahkeme, haklı sebeplerin varlığını değerlendirerek çıkarma kararı verebilir.
Üçüncü durum ise, ortakların anlaşmazlıklar nedeniyle şirketin faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini tehlikeye atması sonucunda gerçekleşir. Bu tür durumlarda, ortaklardan biri veya birkaçının, şirketin genel işleyişine ciddi zararlar verdiği ve şirketin düzenli işleyişini engellediği tespit edilirse, ayrılma süreci başlatılabilir.
Her üç durumda da, ayrılma akçesi ödenmesi söz konusu olabilir. Ayrılma akçesi, çıkarılan ortağın şirketteki hisselerinin veya ortaklığının karşılığı olarak ödenen tutardır ve bu süreç, şirketin mali düzenlemeleri doğrultusunda gerçekleştirilir.